Helen of genezen, wat is het verschil?

geplaatst in: Healing | 0

helen of genezenGezondheid is onze natuurlijke staat van zijn. Ons lichaam komt gelijk in actie als er iets aan de hand is. Bij een wond maakt ons lichaam een korst erover zodat de huid eronder kan genezen. Een gebroken bot groeit weer aan elkaar. Wanneer bacteriën of virussen binnendringen, dan komt het immuunsysteem gelijk in actie. Dat is ons zelfhelend vermogen dat ons beschermt. En wat voor ons mensen geldt, dat gaat zeker op voor dieren.

Ziek of ziek?

Het engels heeft er 2 woorden voor: disease en illness.

Disease is iets dat genezen moet worden: infecties, blessures, wonden, vergiftigingen en ernstige ziektes.

Illness is iets dat gemanaged moet worden. Denk aan gevoelens van pijn, ongemak, stress, vermoeidheid e.d.

Ik vind dat een helder verschil en mooi dat ze daar 2 woorden voor hebben. In de Nederlandse taal loopt het door elkaar heen en dat kan verwarrend werken.

Helen of genezen?

Bij helen of genezen kun je hetzelfde onderscheid maken. Bij helen/healing ondersteun je het zelfhelend vermogen van een lichaam. Ongeacht of dat nou een mens of een dier is. Genezing kun je daarbij nooit beloven. Als healer, ongeacht welke methode van healing je gebruikt, ben je een ondersteuning van die gezondheid waar het lichaam naar streeft.

De Westerse geneeskunst gaat wel uit van genezing en daarbij onderga je als individu de behandeling. Dus wanneer er sprake is van een ernstige ziekte verwijs ik je direct naar een medisch specialist.

Fysieke en emotionele pijn

Nou weten we ook dat fysieke ongemakken kunnen worden veroorzaakt door emotionele pijn. Alleen aandacht besteden aan de fysieke ongemakken lost niet veel op. Het ongemak verdwijnt helemaal niet of slechts tijdelijk.

Het (h)erkennen van de emotionele pijn die ten grondslag ligt aan het ongemak geeft al verlichting. Bij dieren lukt dat prima met healing touch technieken. Bij mensen lang niet altijd. Daar kun je met een (familie)opstelling goed komen bij de onderliggende emoties.

Zo heb ik zelf al mijn hele leven last van eczeem. En ik heb daar al mijn hele leven allerlei remedies tegen uitgeprobeerd. Zowel regulier als uit het alternatieve circuit. Het meeste hielp tijdelijk. Het kwam altijd weer terug.

Tot ik het een keer opstelde in een symptoomopstelling. Daarin vond ik de onderliggende pijn. Ik heb ruim een jaar geen last meer gehad van eczeem. Het kwam wel weer terug: ik kon dezelfde ‘oude’ pijn herkennen en wist waar het vandaan kwam. Steeds stukjes van die oude pijn oplossen, dat helpt. Eczeem is voor mij een signaal dat mijn emoties even aandacht nodig hebben.

Signaalfunctie

Zo kun je ook kijken naar ongemakken (illnesses): wat wil dat symptoom je vertellen? Bij een healing touch behandeling kijk ik daar dan ook naar.

Healing om jezelf beter te leren kennen

Dat is wat healing eigenlijk voor je doet: je leert je lijf en je emoties en daarmee jezelf beter kennen. Het gaat er niet om zo snel mogelijk van dat irritante ongemak af te komen, al is dat een fijn bijverschijnsel wanneer dat gebeurt. Het gaat er vooral om de ‘taal’ van je lijf te leren kennen.

Hoe zit dat dan bij dieren

Dieren kennen ook emotionele pijn, ze kunnen het alleen niet zeggen. Ze ‘vertellen’ het je wel op hun manier. Via hun gedrag of door de ongemakken die ze laten zien. Prooidieren, zoals paarden, tonen hun ongemakken bijna niet: dat maakt ze immers kwetsbaarder voor roofdieren. Dus wanneer een paard iets laat zien, dan heeft ie daar al behoorlijk last van.

Hieronder vind je een aantal links naar heel emotionele verhalen van trauma’s bij dieren.

Wat  mag je verwachten van een healing behandeling?

Ontspanning. Dat is de belangrijkste randvoorwaarde voor heling. Bij ontspanning kan het lichaam het zelfhelende vermogen activeren.

Inzicht. Bij je dier krijg je meer inzicht in wat hem of haar bezig houdt. Bij een (symptoom) opstelling laat je jouw lichaam aan het woord en daarmee krijg je inzicht wat je lichaam je te vertellen heeft. Healing touch bevordert een gevoel van welzijn en zet een helend proces in gang.

Voor een healing touch behandeling of opstelling kun je contact met me opnemen, dan maken we een afspraak.

Gerelateerde pagina’s
Dieren
Mensen

Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Armando
Het trauma van Chouffe
Zweverig gedoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *