Mijn paard is te dik, wat nu?

geplaatst in: Paarden, Video | 0

 

Emir is te dik

Hij kwam hier eind april op proef en eind mei heb ik ‘m gekocht. Dat ie graag eet en snel dik wordt, dat had ik natuurlijk wel gezien. Maar begin mei gingen ze op de wei en toen is  ie echt ontploft.

Dus daar is werk aan de winkel. In een videoserie ga ik je meenemen in mijn aanpak, de dingen die ik daarbij tegenkom en welke resultaten ik boek. OF niet natuurlijk. Dit is het 1e deel waarin ik wat algemene dingen over afvallen van paarden met je deel.

Hoe weet je of een paard te dik is?

Je kunt daarbij gebruik maken van de Body Condition Score waarbij je kijkt naar de dikte van de hals, zo, op deze manier.

En dan kijk en voel je achter de ellebogen, achter de schoft, de ribben en de schouders: waar zitten vetophopingen? Vervolgens op de achterhand lendenen en bij de staartbasis.

Bij Emir kun je zien dat ie wel een score van 8-9 haalt. Dus obesitas heeft.

Mijn aanpak.

  1. Het was me opgevallen dat ie zich opblaast bij het aansingelen en dan ook onrustig is. Hij vindt dat duidelijk niet comfortabel. Dus ik ben begonnen met Ultimaflor en dat hielp al na een week. Nu is de pot leeg en is hij veel minder gevoelig op z’n buik. Vanuit onderzoeken weten we dat mensen en dieren met obesitas veel meer ongunstige bacteriën in hun darmen hebben: bacteriën die fructanen om kunnen zetten in fructose en op die manier bijdragen aan het in stand houden van de vervetting. Het microbioom op orde krijgen is in mijn optiek dan ook de 1e stap om obesitas aan te pakken.
  2. Uit mestonderzoek kwam naar voren dat ie nogal wat zand in z’n mest heeft. Dus een kuur met Psyllium is wat ie nu krijgt.
  3. Wekelijks meet ik z’n omvang op om te zien of hij dikker of dunner aan het worden is. Dat doe ik nu zo’n 6 weken en de omvang is ietsie pietsie afgenomen. Het is wel zo dat toen hij de wei op ging, de omvang toenam. Nadat hij een graasmasker kreeg, ging die omvang weer terug naar het begin.
  4. Een graasmasker dus, om de hoeveelheid gras die hij binnenkrijgt te beperken. De instructies die je wel op internet kunt vinden, geven aan dat je het paard helemaal van de wei af moet halen. Dat is hier op stal ingewikkeld want we hebben geen zandpaddocks. Dus eerst maar eens geprobeerd of het met een graasmasker ook gaat.
  5. Krachtvoer: hij kreeg zetmeel- en suikerrijk krachtvoer toen hij kwam. Dat heb ik veranderd in een energie-arme muesli. Die vind ie lekker, maar ja, hij vindt alles lekker!
  6. Arbeid: ik houd in een schemaatje bij wat hij doet. Daarin maak ik een planning en schrijf ik op wat we daadwerkelijk hebben gedaan. Daar moet ik ook dingen bijstellen want door de droogte was de rijbak zo mul dat het niet te doen was om daar in te rijden. Het bos werd ook een teleurstelling van wege de herteluisvliegen: daar werd hij zo nijdig van dat het gevaarlijk werd. We zijn nu bezig met grondwerk voor het versterken van rug en achterhand. Van daaruit pak ik dan het rijden weer op.

Voor nu ga ik verder met deze aanpak qua voer, meten en bewegen. En ga volgen of dit gaat werken of dat er meer interventies nodig zijn.

Wordt vervolgd!

De Groene Os en HTA

Sinds begin 2022 ben ik terug in mijn oude vakgebied en ontwikkel producten bij De Groene Os. Als diëtist heb ik een voedingsachtergrond en daar kwamen door de jaren heen orthomoleculaire voedingskunde, natuurvoeding en diervoeding bij. In de afgelopen 15 jaar heb ik me voornamelijk bezig gehouden met marketingtraining en -advies. Daarvoor was ik echter productmanager en in die rol werk ik nu weer. En daarnaast bouw ik aan mijn praktijk Healing Touch voor Dier en Mens!

Dus ook met vragen over de voeding(supplementen) van je dier kun je bij mij terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *