Het verhaal van Armando (de Mooie)

geplaatst in: Dieren, Healing, Paarden | 0

ArmandoArmando is een knapperd. Een mooie arabische vosruin van 16 jaar. Hij is een aantal jaren geleden uit de USA gekomen, samen met zijn maatje waarmee hij daar altijd samen was. Monique kreeg hem in training en wanneer je wel eens een endurance trainingsrit mee hebt gereden bij Monique, dan heb je Armando ook ontmoet.

In de USA heeft hij grote wedstrijden gelopen, waaronder de ‘moeder van alle endurance wedstrijden’, de Tevis Cup. Die hij ook heeft uitgelopen. Z’n maatje was altijd de nummer 1 en Armando volgde.

Problemen

Ik vond het niet zo’n aansprekend paard, altijd wat narrig. Vooral naar andere paarden. Hij had ook wat problemen met rijden (rug) waardoor hij een tijd uit de circulatie was. Het ging weer goed tot Monique een valpartij met hem had waarbij ze zelf ook een blessure opliep, nu meer dan een jaar geleden. Armando is daarna niet meer onder het zadel geweest.

Monique vroeg mij voor een behandeling en z’n eigenares gaf daar ook toestemming voor. Ik wilde hem graag als ‘case’ voor mijn certificering voor Healing Touch for Animals. Net nadat we afgesproken hadden dat we een afspraak gingen maken, kreeg ik bericht dat hij koliek had gehad.

Daarmee startte het ‘traject’ al sneller dan gedacht. Voor een ‘casestudy’ moest ik een dier minimaal 3x behandelen met maximaal 2 weken tussenruimte. En minimaal 1x hands on.

Koliekbehandeling

De 1e keer werd een koliekbehandeling op afstand. Hij was al enkele dagen terug uit de kliniek en eigenlijk ging het met z’n darmen al redelijk goed. Maar ik voelde wel veel ‘energetische rommel’ aan zijn rechterkant. En ik kreeg een enorme hoofdpijn. Na de behandeling meldde Monique mij dat hij het weekend ervoor aan zijn kiezen was behandeld, met name aan de rechterkant. En dat hij inderdaad ook vaak zijn hoofd stoot. De rest van de dag was hij wat moe en in zichzelf gekeerd. De volgende dagen was hij veel meer ontspannen.

Ontmoeting in het echt

2 Weken later was ik op bezoek bij Armando, nu in levende lijve. Het zou vooral een verkennende behandeling zijn om te kijken wat hij precies nodig heeft. Tijdens deze behandeling trof ik inderdaad veel ‘energetische bagger’ aan, aan zijn rechterkant. De focus lag dan ook op balans en clearing van zijn energiesysteem.

De terugkoppeling die ik een week later kreeg was dat hij een veel tevredener indruk maakte, rustiger ook. Maar nog niet gelukkig. En daarvoor had ik een ‘trauma release’ behandeling in gedachten. Want wat dit paard ook had meegemaakt, dat er trauma’s in zijn verleden zaten dat was wel duidelijk.

Het trauma en de oplossingArmando

Het was de bedoeling om die trauma behandeling ook in levende lijve te doen, maar vanwege corona gedoe en tijdbeslommeringen werd het toch weer een behandeling op afstand. Met behulp van Jodokus, mijn knuffelpaard (en toevallig lijkt hij ook sterk op Armando).

Mijn ervaring met traumabehandelingen is dat dieren terughoudend zijn uit angst om het trauma opnieuw te beleven. Dat was niet aan de orde bij Armando: hij kon niet wachten. Het ging heel snel, maar was ook heel heftig. Er kwamen golven van emotie door, een enorme huilbui bij mij. Dieren kunnen niet huilen, soms doe ik dat voor ze.

En de oorzaak was onverwacht. Hij was vooral intens verdrietig omdat hij ‘niet goed genoeg’ was. Altijd nummer 2 en hij voelde zich niet gezien in zijn eigen kwaliteiten. Door deze behandeling kon die emotie losgelaten worden. Er ontstond ruimte om weer zijn eigen, blije, zelf te worden. En te helen. Want wat zijn fysieke mankementen ook waren, heling kan pas plaatsvinden als daar ook emotioneel ruimte voor is.

ArmandoSprintjes

Hij trekt nu sprintjes door de wei, is enthousiast en veel opener naar mensen en paarden. En wie weet wat de toekomst nog voor hem brengt.

Een week geleden heb ik nog een keertje een assessment gedaan en dat zag er goed uit. De energie stroomde vrij door zijn systeem. Wanneer het weer kan, ga ik hem nog een keertje fysiek bekijken. Om de verschillen te zien.

De bereidheid van dieren om zich open te stellen voor zo’n healing touch behandeling kan me iedere keer weer verwonderen. Alsof ze weten wat ik kom doen. Het maakt mij tot een heel dankbaar mens. Ook naar de baasjes toe die me dit werk laten doen.

Is jouw dier toe aan zo’n HTA behandeling? Neem dan contact met me op en we maken een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *