Vuurwerkstress en harde knallen: hoe help je je dier door deze periode?

geplaatst in: Dieren, Healing, Honden, Katten, Video | 0

Vuurwerkstress en harde knallen

Harde knallen: zelf schrik je je al een ongeluk wanneer er iets heel hard knalt vlak bij je. En dan denken je nog ‘jakkes, vuurwerk’. Kan je nagaan hoe dat voor een dier is die harde knallen direct associeert met gevaar. En niet de mogelijkheid heeft om er over na te denken.

Er is jammer genoeg nog steeds geen verbod op vuurwerk. Voor onze dieren (zowel huisdieren als ook de wilde dieren) opnieuw weer een bron van veel angst en stress.

Hoe kan je het iets draaglijker maken voor je dier?

Veilige plek

Vanuit mijn Healing Touch praktijk raad ik mensen altijd aan om samen met hun dier een veilige plek te maken in huis. Tijdens een behandeling ‘zeg’ ik dat ook tegen het dier: ‘ga naar je veilige plek in huis als je bang bent’. Mijn kat is ook erg bang met harde knallen en ze verstopt zich in een kast. Dat werkt voor haar.

Een HT techniek die heel goed werkt bij je dier laat ik zien in deze video.

Wanneer je deze techniek gaat doen, samen met je dier, zorg dan dat je zelf ontspannen bent en een rustig hoofd hebt. Wanneer je dit doet terwijl je in je hoofd je ‘to do lijstje’ afwerkt, dan heeft dit niet zoveel effect.

Hiermee geef je het dier een gevoel van veiligheid en ontspanning. Dit kun je nu al wekelijks doen, daarmee verlaag je nu al het stressniveau van de vuurwerkstress. En gedurende de week voor oud-en-nieuw kun je het dagelijks doen.

Behulpzame kruidenproducten

Ik gebruik daar ook essentiële oliën bij: lavendelolie heeft een heel kalmerend effect. Tip: gebruik een diffuser en geen aromalamp. Want bij verhitting verliezen essentiële oliën hun krachten. Een diffuser werkt met koude damp, dan behoud je alle mooie, helende stofjes in die olie.

Je kunt ook ondersteunen met Relax Compositum van De Groene Os, een kruidentinctuur die je dier helpt te ontspannen bij harde knallen. Daar kun je mee beginnen zodra je het eerste vuurwerk hoort en ook na Oudjaar nog even doorgeven. Op de website van De Groene Os vind je ook een heel stappenplan over wat je kunt doen bij vuurwerkstress en harde knallen. Zie hieronder onder de ‘gerelateerde artikelen’.

Healing touch en vuurwerkstress

Vorig jaar heb ik een heel aantal honden behandeld voor vuurwerkstress die uiteindelijk een heel wat rustiger jaarwisseling hebben beleefd. De schrik was er nog wel, maar het dier raakte niet in paniek en bleef luisteren naar en reageren op z’n baasje. Ik gebruik dan wel iets meer technieken dan wat ik je nu heb laten zien.

En heb je zelf veel last van de decemberstress? Ook voor mensen werkt een Healing Touch behandeling heel rustgevend en stressverlagend!

Gerelateerde artikelen
Het trauma van Chouffe
Het verhaal van Fariq en Bolt
Healing touch ook voor mensen een weldaad
Stappenplan bij vuurwerkstress bij honden en katten

En vond je dit een leuke vlog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.

{a1871ar53941}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *