Fariq
Afgelopen week mocht Fariq een HTA behandeling krijgen. Fariq is een endurancepaard met een druk karakter. Toen hij bij dit baasje kwam was hij nogal ‘gestoord’. Hij vond en vindt veel eng, vooral dingen die aan z’n lijf gebeuren. In het begin was alleen opstappen al heel spannend voor hem. Met veel liefde en geduld is het een heel fijn sportpaard geworden.
Maar nu, nu ik als vreemde aan z’n lijf wil zitten, dan vindt hij dat nou niet direct een heel goed idee. Hij houdt me goed in de gaten, waar ik ben en wat ik doe. En dan voelt hij de energie, dat is pas echt heel raar. Je ziet de vraagtekens boven z’n hoofd steeds groter worden. Hij wordt heel druk met z’n hoofd, hapt in mijn broek en jas. Hij weet zich er geen raad mee.
Nou heb ik dat al wel vaker gezien bij drukke paarden (lees: arabieren) die heel veel energie naar buiten gooien en zich eigenlijk heel slecht bewust zijn van hun eigen lijf. Mijn eigen paard was vroeger ook zo. Wanneer ze dan iets voelen in hun lijf, dan weten ze niet wat ze daarmee aan moeten. Toch is dit heel goed voor deze paarden: zo leren ze hun energie wat meer bij zichzelf te houden. Dat ze ook een grens kunnen aangeven.
Terug naar Fariq. Het is vreemd maar eigenlijk wel lekker. Ik houd het kort, zodat hij z’n onrust weer snel kwijt kan in de wei. Ontspannen doen we een andere keer wel. Volgens z’n baasje was hij de volgende dag wel een stuk knuffeliger en liever dan normaal. Vaak zie je 1 of 2 dagen later pas echt het effect van zo’n energetische behandeling.
Bolt
Maar dan Bolt. Bolt is een hele lieve, bescheiden windhond. Hij stond erbij en hij dacht ‘maar ik wil dit wel’. Dus toen Fariq weer in de wei stond kwam hij vertellen dat hij wel graag zo’n behandeling wilde. Goed, maar dan wel thuis, bij de kachel!
Wat een overgave: hij ging lekker liggen op z’n matrasje. Ik mocht bij ‘m zitten, hij draaide wel steeds maar zo dat ik er goed bij kon. Hij heeft genoten. En een dag later? Bolt was actief en vrolijk en daar word ik dan weer blij van.
Ik krijg wel eens de vraag ‘waarvoor kreeg dat dier die behandeling?’ Alsof er altijd narigheid nodig is voor zo’n healing touch behandeling. Het kan zeker heel behulpzaam zijn bij een therapie of gedragsverandering, juist door die ontspannende werking. Het is vooral bedoeld als aandacht voor het dier zonder voorwaarden. Liefdevolle aandacht waar geen prestatie tegenover staat. Dat mag ook wel eens.
Geef een reactie