Hoe weet je of je dier gelukkig is?

geplaatst in: Dieren, Video | 0

Ken je dat intens voldane gevoel als je naar je tevreden grazende paard kijkt? Of naar je ontspannen, maar enthousiast spelende hond? Naar je spinnende kat nadat ze op haar speelgoedmuis heeft gejaagd? Of naar de jolige sprongen van je konijnen?
Een gelukkig dier is de grootste beloning voor al je zorgen! Maar soms is het veel subtieler te zien dan deze voorbeelden. Hoe herken je of je dier echt gelukkig is? In deze video vertel ik je er meer over.

Wat is geluk eigenlijk?

Algemeen kun je stellen dat geluk bestaat uit tevreden zijn in het hier en nu, zonder onrust over de toekomst en het verleden. Wanneer je dier gelukkig is, ontbreekt de drang om de omstandigheden in het ‘nu’ te willen veranderen.

Een meer medische verklaring zijn de zogenaamde gelukshormonen. Hormonen hebben grote invloed op hoe dieren en wij ons voelen.

Bepaalde activiteiten kunnen de aanmaak van gelukshormonen stimuleren. En daar heb je zelf nogal wat invloed op.

Subtiele signalen

Signalen waaraan je kunt zien of je dier echt gelukkig is, dat zijn de volgende.

  1. Ontspannen ogen
    Ogen zijn de spiegel van de ziel, er is superveel aan af te lezen. Hebben ze hun normale vorm? Of zijn ze opengesperd of juist samengeknepen? Ook aan de rimpels rondom de ogen is veel af te lezen, bijvoorbeeld of een dier pijn heeft.
  2. Relaxte mond
    Ook de mond is een plek waar je op kan letten. Een open bek bij een hond wil niet automatisch zeggen dat ie blij is. Een ‘lachende hond’ die hijgt kan het te warm hebben of erg gestrest zijn. Verdiep je in de lichaamstaal van je dier.
  3. Natuurlijke, rustige stand van de oren
    Bij konijnen en honden kan de oorvorm nogal verschillen: Ze kunnen staan of hangen, maar het belangrijkste is dat ze het grootste gedeelte van de tijd in een voor het dier normale stand worden gedragen.

Als paarden en katten alert zijn, kun je de oren soms continue zien bewegen om te lokaliseren waar het geluid vandaan komt. Als dit een groot gedeelte van de tijd het geval is, is dit een teken van te veel stress.
Ook vaak de oren in de nek leggen kan een teken zijn van ongemak, boosheid, pijn etc.

  1. Natuurlijke, rustige stand van de staart
    Aan de staart van je dier valt ook veel af te lezen! Er zijn tig verschillende manieren waarop een hond kan kwispelen, maar let vooral ook op wat de ‘neutrale’ houding van de staart is. Net zoals bij de oren zijn er tussen honden veel verschillen in wat een normale stand is.
    Overmatig zwiepen met de staart kan voor zowel katten als paarden een teken van onrust zijn.
  2. Ontspannen lichaam
    Let ook op de algemene lichaamshouding van je dier. Hoe slaapt en beweegt hij of zij? Met je handen kun je de spierspanning van de grote spiergroepen voelen, bijvoorbeeld op de rug, achterhand en hals. Te hoge spierspanning kan wijzen op teveel stress of fysiek ongemak.
  3. Geen vernielzucht of stereotiepe gedragingen
    Dieren spelen soms graag en kunnen dan best ruig met elkaar of met spullen omgaan. Maar echt overmatige vernielzucht is geen goed teken, uiteraard net zoals stereotiep gedrag zoals luchtzuigen bij paarden of steeds heen en weer ijsberen.
  4. Goede eetlust
    Een gelukkig dier heeft een gezonde eetlust en eet het voer met smaak op!
    Natuurlijk zijn er kieskeurige eters, maar echt met lange tanden eten is een reden om het gebit van je dier na te laten kijken, medische oorzaken uit te sluiten en eens kritisch naar het voer en de leefomstandigheden te kijken. Heeft je dier stress of is het eenzaam?
  5. Goede activiteit
    Het energieniveau kan per individu natuurlijk erg verschillen. Maar te veel slapen en niet geïnteresseerd zijn in prikkels of in de wereld om het dier heen, is niet normaal.
    Bij oudere dieren is dit wat lastiger te beoordelen. Maar ook gelukkige oudere dieren zijn geïnteresseerd in snuffelen, nieuwe prikkels en een stukje wandelen.
  6. Staat open voor aandacht
    Gelukkige dieren staan over het algemeen open voor aandacht of komen dit zelfs actief vragen. Dan gaat het niet alleen om aaien, want lang niet ieder dier houdt daarvan. Ook spelen en samen zijn is aandacht. Alle dieren zijn sociale wezens, dus het is een goed teken als je dier bij zijn mensen wil zijn.
  7. Gezondheid
    Gezondheid is een breed begrip, want gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte.
    In onze blog vind je daar meer informatie over.
  8. Enthousiasme!
    Een gelukkig dier is enthousiast over de dingen en gebeurtenissen waar hij van houdt. Dat kan jij of een ander mens of dier zijn, spelen, speeltjes, eten, naar buiten gaan. Een dier dat nergens voor te porren is, is niet gelukkig.
  9. Goed slapen
    Diepe, ongestoorde slaap is van levensbelang. Als je dier niet genoeg tot rust komt om goed te slapen, kan dit leiden tot problemen. We hebben een heel blog aan slaapgebrek gewijd.
    Je kunt hierin zelf een aantal dingen veranderen, ondersteunen met kruiden en het kan aanleiding zijn om contact op te nemen met een gedragstherapeut.

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Geluiden die je dier maakt vertellen je wat over de gelukstoestand en ga zo maar door. Er zijn dan ook nog eens veel individuele verschillen. Leer de lichaamstaal van je viervoeter kennen. Je dier heeft zo veel te vertellen!

(Dit blog verscheen eerder op de website van De Groene Os).

Vond je dit een leuke video en wil je er wel meer zien? Abonneer je dan op dit kanaal!

Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Armando
Het verhaal van Fariq en Bolt
Een ontdekking

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *