De luchtwegen van je paard – het verhaal van Amorin

geplaatst in: Healing, Paarden, Video | 0

Een hoestje

Een hoestje aan het begin van het werk is helemaal niet erg, zeker niet als je paard erna even lekker proest. Die gedachte was nog algemeen gemeengoed toen ik begon met mijn paard zo’n 25 jaar geleden. Want dat was precies wat hij altijd deed, hoesten aan het begin van z’n werk.

Inmiddels denken we daar heel anders over.

In deze video vertel ik je het verhaal van Amorin: hoe hij een ernstige luchtwegaandoening ontwikkelde en daarvan herstelde. En hoe hij toch weer op hoog niveau in de sport kon presteren.

Hoe het begon

Amorin had dat altijd wel, dat hij hoestte aan het begin van z’n arbeid. In de eerste jaren dat ik hem had liep hij zomers 24 uur per dag, 7 dagen per week in de wei en dan had hij nergens last van. Maar ’s winters stonden ze wel op stal en kwamen weinig buiten. Ook wanneer er uitgemest en opgestrooid werd, dan stonden de paarden gewoon op stal.

Met de kennis van nu zou ik dat nooit meer zo doen.

Goed mis

Het ging goed mis nadat hij een zware endurance wedstrijd had gelopen bij hoge temperaturen. En ’s nachts ging hij op stal met allemaal vreemde paarden. Grote kans dat daar eentje bij was met een virusje.

Net als menselijke atleten die snel een luchtweginfectie oplopen, hebben paarden dat ook. Want na een zware inspanning werkt het immuunsysteem veel slechter dan normaal. Het wordt onderdrukt om te herstellen van de inspanning.

Een week later had Amorin een flinke luchtweginfectie te pakken, hij liep zwaar te hoesten. Het ging niet over dus ik liet een bronchoscopie maken. Hij had veel ontstekingsrommel in z’n bronchiën en kreeg daar antibiotica, ontstekingsremmers en een hoestonderdrukker voor. En ik moest hem in beweging houden zodat de rommel afgevoerd kon worden.

Hij knapte niet op. Hij bleef hoesten, z’n ademhaling werd slechter en toen zijn buik en anus mee gingen doen bij het ademen was voor mij de maat vol. Want dit ging helemaal de verkeerde kant op. Ik besloot een holistisch dierenarts te raadplegen.

Holistische aanpak

Het was voor mij een kennismaking met deze aanpak van (chronische) aandoeningen bij een paard. Er werd een hele selectie aan middelen uit de kast getrokken, sommige dusdanig zweverig dat ik wel mijn wenkbrauwen optrok. Het was ook mijn eerste kennismaking met de producten van De Groene Os!

Het goede nieuws: hij knapte langzaam op. Het heeft maanden van langzame opbouw gekost. De aanpak met kruiden, reiniging, goede oliën en homeopathie plus een revalidatieschema voor beweging zorgde ervoor dat hij weer lucht kreeg en herstelde.

Een dierenarts heeft na een aantal maanden nog eens een bronchoscopie gedaan en vond toen schone bronchiën. Wat ze wel zei: hou er rekening mee dat je paard een stofallergie heeft opgebouwd, daar zijn paarden namelijk heel goed in. Dus haal hem van het stro af, zorg voor zoveel mogelijk frisse lucht en liefst zoveel mogelijk buiten.

Dat advies heb ik ook opgevolgd, wat lang niet altijd even gemakkelijk was.

Zelfhelend vermogen

Het  heeft me verbaasd hoe snel hij herstelde nadat ik begon met de holistische aanpak. Het was mijn eerste ervaring met het fenomenale zelfhelende vermogen van deze dieren. En hoe je dat de ruimte kunt geven.

Dit is inmiddels 18 jaar geleden, toen Amorin 10 jaar oud was. Ondanks de sombere voorspelling van de 1e dierenarts (hij zal wel de rest van z’n leven aan de hoestonderdrukkers moeten en een sportcarrière zit er niet meer in) heeft hij nog vele succesvolle kilometers in de endurance sport gelopen. Zonder luchtwegproblemen. En ja, die stofallergie is altijd een aandachtspunt gebleven. Maar dat is te managen.

Healing touch

Bij Amorin heb ik gemerkt dat een behandeling met healing touch gecombineerd met aromatherapie een fijne ondersteuning is bij zijn stofallergie. En dat geldt voor veel aandoeningen. Healing touch activeert het zelfhelende vermogen, een extra steun in de rug bij wat je al deed.

Heb je behoefte aan extra ondersteuning van je paard met z’n gezondheid of welbevinden? Neem dan contact op en maak een afspraak.

Gerelateerde artikelen
Behandelingen
Een ontspannen dier heelt sneller
Helen of genezen – wat is het verschil?
Hoe gebruik je kruiden voor de luchtwegen van je dier?

En vond je dit een leuke vlog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.

{a1871ar53941}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *