Een ontspannen dier heelt sneller

geplaatst in: Dieren, Healing, Honden, Video | 0

Genezing van je dier gaat sneller wanneer het ontspannen is. Ziekten en blessures leveren stress op voor je dier: zowel fysieke stress, want genezing kost energie. Als emotionele stress (denk aan pijn) en mentale stress (ik kan niet doen wat ik normaal doe).

En stress helpt niet. Integendeel: ook als je dier ‘gezond’ is maar wel ook veel stress laat zien, dan kun je er bijna de klok op gelijk zetten dat ie ziek wordt of een blessure oploopt.

In deze video laat ik je zien welke rol ontspanning speelt in de heling van je dier. En we willen toch allemaal dat ons dier gezond en blij is, toch?

Veel dieren hebben stress

Wat ik in mijn praktijk als hta practitioner vaak tegenkom is dieren die stress hebben. Niet alleen van een fysieke aandoening. Ook dieren met een traumatisch verleden (denk aan zwerfhonden of zwerfkatten bv) hebben daar nog dagelijks last van.

In deze video laat ik je de behandeling zien van Moppet: een Grieks zwerfhondje van 16 jaar. Toen ze gevonden werd had ze een gebroken kaak waardoor ze nog steeds moeilijk eet. Moppet kreeg een behandeling vlak voordat haar gezin op vakantie ging. Moppet mag mee, maar een andere omgeving is natuurlijk ook extra stress.

Ik behandel Moppet op afstand, haar baasje heeft de filmpjes gemaakt. En wat je ziet is dat Moppet bij aanvang wat om zich heen zit te kijken: ze voelt wel wat maar waar komt het vandaan? Gedurende de behandeling gaat Moppet zich steeds meer ontspannen, aan het einde is ze helemaal in rust. Let op: ze slaapt niet, ze is nog steeds ‘aanwezig’.

Vanuit deze rust is het voor een dier gemakkelijker om te helen van aandoeningen. Of om veranderingen in de omgeving met meer gemak te kunnen aanvaarden. Want ontspanning zorgt ervoor dat een aantal processen in het lichaam, die nodig zijn voor heling, gestimuleerd worden.

Ontspanning en het helingsproces

Op dit plaatje zie je dat proces schematisch weergegeven: je ziet dat het hele immuunsysteem beter gaat functioneren, dat spieren zich ontspannen, dat de bloeddoorstroming verbetert, dat de hormonale balans herstelt wordt, dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Allemaal zaken die nodig zijn om te kunnen herstellen.

Dit geldt niet alleen voor herstel van ziekte of een blessure, hetzelfde geldt voor herstel na een zware training of wedstrijd. Of denk aan een grote verandering die je dier heeft meegemaakt, zoals een verhuizing van je paard. Of een hond of kat die nieuw is in je huishouden.

Zelf ontspannen zijn

Ontspanning en rust zijn de beste heelmeesters. Wat kun je daar zelf aan doen om ervoor te zorgen dat je dier zo ontspannen mogelijk is? Een hele belangrijke voorwaarde (en eentje die vaak vergeten wordt) is dat je zelf ontspannen bent. Een gestreste baas zorgt voor een gestrest dier.

Wanneer je zelf heel nerveus bent voor een wedstrijd bijvoorbeeld, dan is het niet zo vreemd dat je paard die spanning overneemt. Het is aan jou om eerst aan je eigen ontspanning te werken. Dan kun je er zijn voor je dier.

Ontspanning met hulp van supplementen

De Groene Os heeft een aantal producten die kunnen helpen bij een meer ontspannen dier (en voor jezelf werkt het ook!).

Zo is er magnesium citraat wat helpt bij spierontspanning en in de hersenen voor meer rust zorgt.

En er zijn adaptogenen, zoals ashwaganda, die helpen om gemakkelijker om te gaan met stress, met name bij grote veranderingen.

Er zijn kruiden die echt rustgevend zijn zoals valeriaan, hop, passiebloem, lindebloesem.

In verband met de Europese claimswetgeving, kan ik die producten hier niet noemen.

Wil je advies hebben voor meer rust en ontspanning voor jouw dier in zijn of haar specifieke situatie? Neem dan contact op voor advies. Onze therapeuten en dierenartsen zitten voor je klaar. De link vind je onder dit artikel.

Ontspanning met hulp van healing touch

En wanneer je zo’n ontspannende hta behandeling voor je dier of jezelf wilt, neem dan contact met mij op.

Gerelateerde artikelen
Advies van therapeuten van De Groene Os
Healing touch for animals: hoe werkt het
Helen of genezen, wat is het verschil?

En vond je dit een leuke vlog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.

{a1871ar53941}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *