Goed slapen is ook voor dieren belangrijk

geplaatst in: Dieren, Video | 0

Wist je dat dieren ook te weinig kunnen slapen? Dat ze daar dan ook last van kunnen krijgen? Als je dier lusteloos wordt of juist hyperactief, kan dit een signaal zijn dat ze niet genoeg of niet goed genoeg slapen. Maar hoe kom je daar nou achter? Want dieren hebben een heel ander slaapritme dan mensen.

Wil je weten hoe dat zit? Kijk de video of lees verder!

Hoeveel slaap hebben ze nodig?

Voldoende slaap en rust is noodzakelijk voor het herstel van het lichaam. Vooral bij sportpaarden of honden die werk doen is het zaak om overtraining en overprikkeling te voorkomen.

Paarden slapen vaak staand  met 1 achterbeen op rust. Echt liggend slapen doen ze als ze zich veilig voelen. En een echte REM slaap hebben ze maar heel kort: zo’n 5-10 minuten per nacht. Of dag: vaak zie je paarden ook overdag lekker rusten in het zonnetje.

Honden slapen zo’n 12 uur per etmaal, waarin ze vooral ’s nachts diep slapen. Overdag wordt gedut en blijven ze waaks.

En katten slapen gemiddeld zo’n 16 uur per dag, verdeeld over een etmaal. Sommige katten zijn echt nachtdieren en zijn vooral ’s nachts op pad. Andere katten passen zich meer aan aan hun baasje en slapen vooral ’s nachts. In de winter slapen ze ook vaak meer en langer dan in de zomer.

Hoe weet je of het genoeg is?

Doordat het ritme zo anders is als dat van ons, is het niet eenvoudig om erachter te komen of ze wel genoeg slapen. Je kunt een webcam ophangen in de stal of op de plek waar je dier het meest slaapt. Bij  paarden zie je aan de hoeveelheid stro of strooisel op hun lijf of in hun staart wel of ze echt liggend hebben geslapen. Bij honden en katten is dat wat lastiger.

Aan het gedrag van je dier kun je veel aflezen. Bij hyperactiviteit of bij juist lusteloosheid kun je daar eens op letten. Want voelt je dier zich wel veilig genoeg om te gaan slapen? Is het donker genoeg? Is het rustig genoeg?

Meer ontspanning

Net als voor mensen zijn er ook voor dieren supplementen die helpen om tot rust te komen, zoals Relax compositum of magnesiumcitraat van De Groene Os. Magnesium zorgt voor ontspanning van de spieren en is daarom vooral voor sportpaarden fijn. Ook omdat het verder geen kruiden bevat.

Met healing touch for animals kun je een grote ontspanning bereiken en daarmee meer rust en herstel bevorderen. Hoe dat werkt kun je op deze website lezen: de link vind je hieronder.

En je kunt ook direct een afspraak maken voor een rustgevende behandeling.

Gerelateerde artikelen
Wat is healing touch for animals?
Een ontdekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *