Die kwetsbare benen van je paard

geplaatst in: Dieren, Healing, Paarden, Video | 0

Je wilt gaan rijden en ai, je paard is kreupel….dat is nooit een leuke ontdekking. En het komt regelmatig voor. Als je zelf een pijntje ergens hebt, dan loop je misschien mank. Maar bij je paard betekent het gelijk: niet rijden en onderzoeken wat er aan de hand is.

Aandacht voor kwetsbare benen

Dus: goede paardenbenen zijn superbelangrijk als je op je paard wilt rijden of voor de kar wilt zetten. En eigenlijk besteden we er pas veel aandacht  aan wanneer het mis gaat. Wanneer ie kreupel wordt, kort in z’n bewegingen of op een andere manier niet tactmatig goed beweegt.

Ik heb 15 jaar endurance gereden met m’n paard. In die sport worden alle paarden steeds gekeurd op hun gangen door een dierenarts. Of ze nog rad zijn dus. So wie so aan het begin en einde van de wedstrijd. Maar ook tussendoor in de vetgatepauzes bij de lange afstanden. Je leert dan wel kijken en voelen hoe je paard beweegt want daar hangt het wel of niet slagen van je wedstrijd vanaf.

Dat heb ik nog steeds, dat ik heel erg let op de bewegingen van een paard. Daar kun je veel uit aflezen.

Waar kijk je naar?

Bij een healing touch behandeling maak ik meestal ook een scan van de benen van een paard. En niet zelden zitten daar veel energetische blokkades. Ik merkte dat altijd als mijn paard veel ging struikelen: dan wist ik dat het tijd was om z’n benen weer eens te behandelen. Na een beslagbeurt, na een wedstrijd, na een blok met flinke trainingen.

Waar let je nou eigenlijk op wanneer je de benen van je paard eens grondig bekijkt?

  • De stand van z’n benen. Hoe zet hij ze onder z’n lijf. Recht, overstrekte knieën of onderstandig?
  • Ontlast hij een been terwijl hij staat?
  • Zijn z’n kogels en pezen strak of zijn ze wat gevuld of erg gevuld? Zitten er bulten of gallen?
  • Zijn er warme plekken?
  • Zien z’n gewrichten er normaal uit of zit er verdikking op? Of zijn ze warm?
  • Zitten er wondjes?

Stalbenen

Gevulde pezen zie je bij stalbenen. Dat is een signaal dat de circulatie van bloed en lymfe niet optimaal verloopt. Paarden hebben dat nogal eens na een nacht op stal te hebben gestaan. Bij beweging verdwijnt het dan weer. Na een zware training (op harde bodem) kan dat ook gebeuren of bij andere overbelastingen.

Zolang dat niet warm aanvoelt en weer verdwijnt bij beweging is het niet zo erg. Al zie je het bij een jong paard liever helemaal niet. Oude paarden hebben er heel vaak last van: de wanden van bloed- en lymfevaten zijn minder flexibel dus vocht hoopt zich gemakkelijker op. Maar let op: stalbenen zie je altijd aan 2 of 4 benen. Is er maar 1 been dik? Dat is altijd reden voor nader onderzoek. Want dan kan er een wondje zitten (van heel kleine wondjes kunnen benen al enorm oplopen), maar er kan ook het begin van een andere blessure zijn.

Warme plekken en verdikkingen

Een gevulde pees die warm aanvoelt en misschien ook nog een bult of harde plek heeft, dat is een alarmsignaal. Een echo bij de dierenarts kan dan uitwijzen of er een peesbeschadiging of irritatie van de peesschede is. Dat wil je wel weten om zware peesblessures zoveel mogelijk te voorkomen. Want lang niet altijd loopt je paard kreupel bij dit soort dingen.

Ook warme of verdikte gewrichten hebben aandacht nodig. Vaak is de beweging dan al wel stijver en gevoeliger. Knieën, kogels, ellebogen: ze hebben veel te verduren als ze ook een mens moeten dragen. En niet alle paarden lopen economisch, dus daarmee belasten ze zichzelf extra.

Mijn eigen paard heeft een goed onderstel, gelukkig heb ik daar zelden problemen mee gehad. Maar nu, met z’n 28 jaar, heeft hij wel last van stijfheid en stalbenen. En ook al is hij oud, ik wil dat hij zo comfortabel mogelijk z’n oude dag slijt. Dus krijgt hij supplementen die hem helpen om zo soepel mogelijk oud te worden.

Behandelen

En al let je nog zo goed op, het kan mis gaan. Een peesblessure zit soms in een klein hoekje. Of steentje. Naast de behandeling van de dierenarts zijn er ook natuurlijke middelen die kunnen helpen. En ook een healing touch for animals behandeling stimuleert het zelfhelend vermogen en daarmee ook het herstel van blessures. En geeft verlichting bij stijfheid. Je kunt hier een afspraak maken.

Gerelateerde artikelen
Helen of genezen – wat is het verschil
Een ontspannen dier heelt sneller
Behandelingen

En vond je dit een leuke vlog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.

{a1871ar53941}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *