Een drukke hond

geplaatst in: Dieren, Honden | 0

drukke hondEen drukke hond is irritant: opspringen tegen bezoek, blaffen als er een vogel door de tuin vliegt of een fietser langskomt, blaffen bij vertrek van bezoek of huisgenoten, het is onrustig. Zowel voor jezelf als ook voor je hond.

Want wat me opvalt wanneer ik de energiestatus van een drukke hond bekijk, dan zie ik dat de energiestroom door het dier zelf juist heel laag is. Ze gooien alles er als het ware uit. Er is geen grens voor hun energie, alles stroomt weg. De hond ‘leren’ om hun eigen grens te bewaken en niet teveel met hun energie te strooien, helpt daarbij.

Drukke hond Teddy

Teddy is een Tibetaanse terriër van 5 jaar en ze is van mijn zusje. De eerste keer dat ik haar behandelde was in juli 2021. Met de ‘behavioral change’ en ‘grounding en focus’ technieken kwam er weer balans in haar energiesysteem. Het dier krijgt een commando mee om het te herinneren aan het gewenste, nieuwe gedrag. In dit geval was dat ‘onthoud’. En dat werkte heel goed, het werd een veel rustiger dier.

3 maanden later

Het gedrag is nog steeds veel beter als voorheen, maar het effect lijkt minder te worden. Wanneer ik haar ‘doormeet’ is er wel overal energie, maar nogal chaotisch. Het is geen mooie gebalanceerde energiestroom. Dus deze keer hebben we daar vooral aandacht aan besteed: opnieuw balans aanbrengen en gronden.

Ook deze keer was het effect goed merkbaar. Er werd verbouwd in huis en Teddy nam het komen en gaan van allerlei bouwers en werkers rustig op. Geen druk geblaf of springen. Dat was heel fijn voor zowel Teddy, de werklui als de bewoners.

Nog eens 3 maanden later

“Teddy heeft weer wat hulp nodig!” Kwam een appje van mijn zusje. Nu ging Teddy steeds heftig blaffen wanneer er iemand van ‘haar’ mensen vertrok. Behalve bij mijn zusje, daar bleef ze rustig.

Bij het doormeten van de energie was die wat laag, maar niet chaotisch. Dus opnieuw de techniek ‘behavorial change’ en ‘grounding en focus’ gedaan. Terwijl ik bezig was ‘vroeg’ ik Teddy waarom ze dat eigenlijk deed, dat blaffen. “Ik wil gedag worden gezegd!” kwam het antwoord terug.

Dus ik vroeg mijn zusje “zeg jij Teddy gedag wanneer je weg gaat?” “Altijd!” was haar antwoord. Ik gaf mijn zusje het advies haar huisgenoten te instrueren ook Teddy even gedag te zeggen bij vertrek. En het commando ‘Teddy onthoud’ te gebruiken bij overmatig geblaf.

Een dag later kreeg ik een enthousiast appje dat Teddy helemaal blij werd van het gedag zeggen: geen blafje meer. En toen haar man het toch een keertje vergat, kwam het geblaf weer terug. Het commando had dan gelukkig nog wel effect.

Wat wil een drukke hond je vertellen?

Het is de moeite waard op zoek te gaan naar de oorsprong van irritant gedrag. Wanneer je kunt uitvinden waarom je dier het doet, dan kun je daar aandacht aan besteden en hoef je niet gelijk corrigerend op te treden. Wel zo rustig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *