Aromatherapie

geplaatst in: Dieren, Healing | 0

aromatherapieIn de healing touch behandelingen maken we gebruik van essentiële oliën. En om eerlijk te zijn: in eerste instantie verwachtte ik er niet veel van. Voedingsleer, fytotherapie, homeopathie en natuurgeneeskunde dat ken ik en daar heb ik ook (veel) ervaring mee. Maar ‘geurdingen’ niet echt.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik was stomverbaasd over de resultaten die we met die olietjes behaalden. Het energetisch werk werd enorm versterkt door het gebruik van oliën en de dieren reageerden er bijzonder goed op.

Dus hoe zit dat dan? Voor mij altijd een vraag die een zoektocht in gang zet.

Een korte historie van de geneeskunde

In een aromatherapieboek kwam ik het volgende stukje tegen:

“Dokter, ik heb oorpijn.”

2000 BC: “Hier, eet deze wortel”
1000 BC: “Die wortel is heidens. Zeg dit gebed.”
1850 AD: “Dat gebed is bijgeloof. Drink dit drankje.”
1940 AD: “Dat drankje is slangenolie. Slik deze pil.”
1985 AD: “Die pil werkt niet. Neem dit antibioticum.”
2000 AD: “Dat antibioticum heeft bijwerkingen. Hier, neem deze wortel.”

En zo zijn we rond als het gaat over onze gezondheid. In de vroege oudheid verzamelden onze voorouders medicinale planten, kruiden en bessen om aandoeningen te genezen. Onze westerse wetenschappelijke geneeskunde legt nu de exclusieve claim op gezondheid en genezing. Zodat wij het contact zijn kwijtgeraakt met wat we echt nodig hebben om ziekte te voorkomen en gezondheid te behouden. Met alternatieve en complementaire methoden proberen we dat contact weer te herstellen. Aromatherapie is er daar eentje van.

Wat is aromatherapie eigenlijk?

aromatherapieDe moderne aromatherapie is heruitgevonden door een Franse scheikundige begin vorige eeuw. Hij verbrandde zijn hand tijdens een  experiment en behandelde zichzelf met (essentiële) lavendelolie. Het snelle herstel inspireerde hem om die essentiële oliën goed te gaan bestuderen. Bij dat onderzoek waren honden en paarden in feite de proefkonijnen voordat het op mensen werd toegepast. Vandaar dat we veel weten over hoe het bij dieren werkt.

Essentiele oliën zijn vluchtige stofjes die via distillatie en/of extractietechnieken uit bladeren en bloemen van  planten, schillen van (citrus)vruchten en bast en naalden van bomen is gehaald. Het zijn in feite helemaal geen oliën, ze zijn wel goed oplosbaar in olie. Hiervoor gebruiken we zgn. dragerolie zoals amandelolie, kokosolie, druivenpitolie etc.

Het is een misverstand om te denken dat alles wat lekker ruikt te gebruiken is voor aromatherapie. Het zijn de vluchtige stoffen in de ‘echte’ essentiële oliën die het effect op het lichaam, de emoties en de geest hebben. En in de meeste geurproducten zijn die vluchtige stoffen niet aanwezig en zijn de geuren vaak afkomstig uit de fabriek en niet van een plant.

Aromatherapie is niet alleen maar opsnuiven

We noemen het dan wel ‘aromatherapie’ maar de oliën kunnen op veel verschillende manieren worden toegepast:

  • Rechtstreeks op de aangedane plek op het lichaam. Zoals de Franse chemicus deed met de lavendelolie op z’n brandwonden.
  • De geur diep inhaleren: van je handen of via een diffuser.
  • Inwendig: een heel aantal essentiële oliën kunnen prima inwendig worden gebruikt. Doe dit niet op eigen houtje maar vraag advies. Want er zijn ook oliën die behoorlijk irriterend kunnen zijn.
  • Onder de voeten (Vitaflexpunten op de voeten uit de voetreflexologie): het masseren van de reflexpunten onder de voeten kan ook een heel heilzaam effect hebben. Bij honden doen we dat dan onder de pootjes, bij paarden op de kroonrand.
  • Energetisch: bij healing touch op afstand gebruiken we ook oliën. Want de energie van de werkzame stoffen werkt ook op afstand.

Essentiele oliën bij dieren

Een heel assortiment essentiële oliën staat tot onze beschikking bij healing touch. We laten ze het dier ook ruiken en soms worden ze daar zo enthousiast van dat ze je handen helemaal aflikken. Het is wel zaak rekening te houden met het goede reukvermogen van dieren. Daarom gebruiken we ze meestal verdund met een drager olie.

Tijdens een behandeling geef ik altijd aan dat ik een olie wil gebruiken en waarom (je kunt dat dan ook weigeren, natuurlijk). En ‘vraag’ aan het dier welke hem de goede lijkt. Dieren weten zelf prima wat voor ze werkt en waar ze geen behoefte aan hebben. Dan heb ik de keuze om tijdens de behandeling de olie op m’n handen te verspreiden en zo de technieken te doen: op die manier versterkt de energie van de olie die van mijn handen. Ik kan de olie ook op de voetreflexpunten gebruiken of met mijn duim aanbrengen op chakra’s of pijnpunten.

Katten zijn hierbij een apart verhaal: niet iedere olie kan bij katten worden gebruikt omdat een kat zich aflikt. Katten hebben vaak ook een aversie tegen de sterke geuren. Dus bij de behandeling van je kat let ik goed op wat ik kan gebruiken.

Essentiele oliën en je emoties

Ik ben behoorlijk hebberig geworden als het gaat om die heerlijk geurende olietjes. Wanneer ik me niet zo fit voel dan kies ik er eentje uit die me opbeurt. In de avond kies ik er eentje (of een blend) uit die een rustgevend effect heeft. Mijn geurvermogen, dat ik na Corona was kwijtgeraakt, heb ik grotendeels weer terug gekregen door dagelijks aan diverse geurflesjes te ruiken. Voor m’n huid (nogal droog en eczeemachtig) heb ik een heerlijke olie die verzacht en zo kan ik wel doorgaan.

Kortom, van een behoorlijk sceptische blik op deze stofjes ben ik toch wel teruggekomen, ze zijn een belangrijk onderdeel geworden van mijn behandelingen.

Gun jij je dier zo’n fijne healing touch for animals behandeling? Maak dan hier een afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *