Verhuizen van je paard, we hebben er allemaal wel een of meerdere keren mee te maken. Of je stal er nu mee stopt of dat jij of je paard het niet naar de zin heeft: het zijn redenen om te verkassen.
En het is altijd een stressvolle toestand. Want ook al kies je met nog zoveel zorg de nieuwe stek voor je dier uit, het is toch afwachten of het echt zal bevallen.
Mijn eigen paard is nu 28 jaar en heeft zo’n 7 verhuizingen meegemaakt met mij. Waarvan de laatste 3x binnen een half jaar 3 jaar geleden. In deze video krijg je mijn tips en ervaringen.
Verhuizen en gedrag
Toen ik Amorin als 3-jarige meenam naar zijn nieuwe plek had ik nog nergens over nagedacht. Wist ik veel, het was mijn eerste eigen paard.
Terugkijkend deed ik wel een aantal goede dingen: ik gaf hem veel tijd want we moesten immers ook nog aan elkaar wennen. We gingen wandelen en deden gewoon simpele dingen. Waar ik in het voorjaar achter kwam, was dat hij zich heel moeilijk liet vangen in het land. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad voordat ik dat had opgelost: voer voor een andere video.
Dat gedrag is na iedere volgende verhuizing terug gekomen: je ziet dan een terugval in oud gedrag, waarvan je dacht dat je het al opgelost had. Het is wel handig om daar rekening mee te houden.
Infecties en ziek worden
Wat ik ook zag was stressklachten: een huidinfectie die terugkwam na een verhuizing. Luchtweginfecties die opeens de kop opsteken.
Stress veroorzaakt een verlaging van de weerstand, waardoor je paard sneller een infectie oploopt. En hij is natuurlijk ook niet gewend aan de micro-organismen in die nieuwe stal. Ook dat is iets om rekening mee te houden. Er zijn supplementen en kruidenpreparaten die de weerstand van je dier versterken en het aanpassen aan een nieuwe situatie gemakkelijker laten verlopen: de laatste 3 verhuizingen heeft Amorin die ook gekregen waardoor het toen allemaal relatief soepel is gegaan.
De emotionele component
En realiseer je dat er ook een emotionele component is. Paarden zijn kuddedieren en hechten zich aan een groep. Hun veiligheid hangt immers samen met die groep. Ze daar zomaar uit halen en ergens anders neer planten, dat is buitengewoon stressvol en ook onveilig.
Iets waar ik helemaal geen weet van had toen ik hem als 3-jarige scheidde van zijn maatje waarmee hij was opgegroeid. Pas heel veel later kwam ik erachter dat dat een groot trauma voor hem was geweest. Nu voer ik een ‘gesprek’ met hem als er iets gaat gebeuren.
Oog hebben voor de emoties van je dier kan veel narigheid voorkomen. Want de stress en het verlies van kuddegenoten kan zorgen voor heel ander gedrag dan dat je gewend bent van je dier. Ook hier kunnen HTA technieken heel waardevol zijn om je dier uit te leggen wat er van hem wordt verwacht en dat hij daar liefdevolle ondersteuning van jou bij krijgt.
Verhuizen van je paard
Moet jij je paard gaan verhuizen en wil je dat zo soepel mogelijk laten verlopen? Op de website van de Groene Os vind je een artikel dat vol staat met tips en aanbevelingen. De link staat hieronder. Een HTA behandeling kan ook enorm helpen voor en na je verhuizing. Maak hier een afspraak voor een behandeling!
Ik hoop dat je met deze tips de verhuizing van je paard zo soepel mogelijk kan laten verlopen!
Gerelateerde artikelen
Verhuisstress bij je paard, waar denk je aan?
Het verhaal van Armando
Zweverig gedoe
En vond je dit een leuke vlog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.
{a1871ar53941}
Geef een reactie