Een dier en zijn mens: over hoe misverstanden kunnen ontstaan

geplaatst in: Dieren, Healing | 0

dier en zijn mensDieren kunnen een enorme loyaliteit hebben naar hun mens. Ik wist dat wel zo’n beetje. Maar de reikwijdte van die loyaliteit, dat had ik nooit beseft.

Door het energetische werk van healing touch ben ik me hiervan bewust geworden. Vooral tijdens de trauma release techniek krijg ik veel door over wat dat trauma nu eigenlijk precies is. En het is altijd iets anders dan dat ik dacht. Daarom ben ik er ook heel zeker van dat ik het niet zelf bedenk.

Communiceren in een groep

We zorgen goed voor onze dieren. Dat vooropgesteld. Waar we ons niet bewust van zijn is dat die dieren onze gedachten waarnemen. We gebruiken dat zelf niet, dus we denken er verder niet over na dat die dieren dat wel doen. Zo communiceren ze ook met elkaar. Het is echt niet alleen maar lichaamstaal.

Verder leven paarden en honden van nature in groepen: een kudde of een roedel. Om daar onderdeel van te kunnen zijn, zijn er regels waar ieder lid van de groep zich aan te houden heeft. Erbij horen betekent overleven en eruit gezet worden is een zekere dood. Die dieren zien hun mens vooral als hun leider die zorgt voor zekerheid en veiligheid.

Voldoen aan de verwachting

Zo was er Armando, die zo somber was omdat hij nooit goed genoeg was geweest (hij was een endurance paard). Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets van je paard verwacht dat hij gewoon niet kan omdat hij daar fysiek niet toe in staat is? Dat is voor jezelf teleurstellend maar voor dat dier dus blijkbaar ook. Want hij wil dolgraag aan de verwachtingen voldoen.

Een ander paard, noem hem Mr. X, was in de veronderstelling dat hij in de schoenen moest stappen van het vorige paard van zijn mens. Dat paard had nogal wat klachten en tot de verbijstering van deze mens ging Mr. X ook steeds meer van dezelfde klachten vertonen. Terwijl er medisch weinig met hem aan de hand was.

Inzicht hebben in het verdriet van je dier kan je helpen er iets aan te doen. Want door met je dier te praten over wat je wel van hem verwacht, geef je hem de ruimte om zichzelf te zijn. En wanneer je denkt ‘hoezo praten, ze verstaan me toch niet?’ dan heb je deels gelijk. De woorden verstaan ze inderdaad niet, maar je intentie en je gedachten erbij, die verstaan ze wel degelijk.

Het werkt ook omgekeerd: Over de verwachting die een dier heeft van z’n mens. Zo was er een hond die steeds blafte als haar baasje weg ging. Bij haar vrouwtje deed ze dat niet. Wat bleek? De hond wilde gewoon gedag gezegd worden door het baasje. Het vrouwtje deed dat altijd en dat vond ze heel prettig. Toen ook het baasje haar gedag zei, was het goed. Zo zie je maar, het hoeft niet altijd over verdriet te gaan. Soms wil zo’n dier je gewoon iets vertellen.

Mijn paard Amorin

Amorin is ook zo’n paard dat erg gericht is op z’n mens. En ik was me er ook niet van bewust met welke projecties van mij hij rondliep. Tot een ‘healer’ mij daar op wees. Ik zag dat hij gelijk had, ben met Amorin het bos in gegaan en we hebben samen een ‘loslaat sessie’ gedaan. Toen ik bij hem een diepe zucht hoorde en zelf de tranen in mijn ogen kreeg, wist ik dat het goed was. Hij hoefde mijn lasten niet (meer) te dragen.

Nu hij in de nadagen van zijn leven is, denk ik natuurlijk ook wel na over het moment dat hij er niet meer zal zijn. Ook daar heb ik voorbeelden gezien dat dieren blijven, ondanks veel pijn en ongemak, omdat ze hun mens of hun kameraad niet in de steek willen laten. Daarover heb ik met Amorin ook van gedachten gewisseld. En de afspraak gemaakt dat hij zelf mag besluiten wanneer het zijn tijd is.

Communicatie

Nou ben ik geen dierentolk. Dus ervoor gaan zitten om eens een goed gesprek te hebben, dat is niet hoe het werkt voor mij. Tijdens een hta behandeling krijg ik wel inzichten waarvan ik aanneem dat ze van het dier afkomstig zijn. Die inzichten hebben een andere kwaliteit dan die van mezelf en ook de emoties wellen soms heel heftig op. Niet van mij, maar van het dier. Ik ga er niet naar op zoek, het gaat vanzelf. En sommige dieren zijn in eerste instantie gesloten, daar maak ik niet direct contact mee. Die hebben wat langer de tijd nodig om er vertrouwen in te krijgen.

Misverstanden opruimen

Het opruimen van zulke misverstanden tussen een dier en zijn mens helpt om je dier beter te begrijpen en daarmee zijn welzijn te verhogen. Want een mens die zich er van bewust is dat een dier z’n gedachten opneemt, kan zorgen voor betere gedachten. En je dier helpen jou beter te begrijpen.

Die misverstanden wegwerken, dat zie ik als mijn missie wanneer ik zoiets tegenkom. Wanneer je het idee hebt dat jij en je dier elkaar niet goed begrijpen, maak dan eens een afspraak. Dan kijken we wat er aan de hand is.

Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Armando
Hoe weet je of je dier gelukkig is?
Een drukke hond

En vond je dit een leuke blog? Hieronder kun je je abonneren. Dan krijg je af en toe een berichtje van me.

{a1871ar53941}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *